Efektywne mikroorganizmy EM to zestawienie  mikroorganizmów tlenowych i beztlenowych, które współistnieją we wspólnej przestrzeni na zasadzie symbiozy. Jako zespół dostosowują się do każdego obszaru i ulepszają, optymalizują i równoważą ekosystem, w którym się znajdują. 

Główną grupą organizmów są bakterie kwasu mlekowego, celem których jest odkażanie, czyli hamują powstawanie czynników chorobotwórczych oraz przyspieszają rozkład materii organicznej.

Drożdże – czyli siła fermentacji.

Bakterie fotosyntetyczne – odgrywają bardzo istotną funkcję w całym procesie technologii EM.

Twórcą opisanej technologii jest profesor Teruo Higa - japoński biolog ur. w 1941 roku na Okinawie.

Absolwent Uniwersytetu Ryukyus na Okinawie.

Obecnie Dyrektor International EM Technology Center Uniwersytetu Meio na Okinawie w Japonii.

Twórca Fundacji EMRO.

Prace prof. T. Higa nad odkryciem technologii EM.

Produkty EM są wolne od jakichkolwiek elementów wytwarzanych genetycznie.

Ten unikatowy roztwór ma ogromne dla życia właściwości : 

- Ożywia, rozbudza istniejące już w glebie oraz wodzie mikroorganizmy i zwiększa ich naturalną siłę.

- Pomaga przywrócić witalność gleby (proces rekultywacji).

- Sprzyja wszystkim procesom życiowym ( kiełkowanie, odżywianie, wzrost, regeneracja).

- Wprowadza równowagę mikrobiologiczną w glebie, dzięki czemu rośliny w niej żyjące są bardziej odporne na chorobotwórcze działanie owadów.

- Ogranicza straty węgla organicznego

- Sprzyja odtwarzaniu się próchnicy

- Zapobieganie procesom gnilnym w ściekach z przydomowych i przemysłowych oczyszczalni i powstaniu nieprzyjemnych zapachów przez zmniejszenie emisji gazów.

- Rewitalizacja zbiorników wodnych (stawy, jeziora)

- Źródło antyutleniaczy i odbudowy organizmu człowieka

Dlaczego warto zaprosić EMy do naszego życia ?

Wprowadzają harmonię mikrobiologiczną nie tylko w glebie, są bardzo pożyteczne dla zwierząt hodowlanych, domowych oraz ludzi i otoczenia domowego.