EM 1 + Melasa Zestaw do namnażania 1 litr
  • EM 1 + Melasa Zestaw do namnażania 1 litr
  • EM 1 + Melasa Zestaw do namnażania 1 litr
  • EM 1 + Melasa Zestaw do namnażania 1 litr

EM 1 + Melasa Zestaw do namnażania 1 litr

EM 1 + Melasa Zestaw do namnażania 1 litr

113,00 zł
Brutto

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych Klientów, oferujemy kompletny pakiet służący do namnażania efektywnych mikroorganizmów, w którego skład wchodzą EM 1 – kompleks żywych kultur mikroorganizmów (w postaci płynnego koncentratu) oraz melasa trzcinowa. Zestaw ten pomoże Ci samodzielnie stworzyć wysokiej jakości preparat zawierający aktywne mikroorganizmy, który będziesz mógł wykorzystać zarówno w domu, ogrodzie, uprawie, jak i jako dodatek paszowy dla zwierząt hodowlanych czy gołębi. Samo przygotowanie środka jest niezwykle proste – musisz jedynie dodać do rozmieszanej melasy trzcinowej EM 1 oraz wodę i odstawić produkt na siedem dni. Po tygodniu otrzymasz gotowy do użycia preparat zawierający efektywne mikroorganizmy. Zapraszamy do zakupu!

Ilość

 

Bezpieczne zakupy

 

Szybka wysyłka

 

Towary dostępne od ręki

EM 1 + melasa Zestaw do namnażania

EM 1 to uśpione mikroorganizmy w postaci płynnego koncentratu, które należy przebudzić w procesie fermentacji stosując pożywkę czyli, cukier z trzciny cukrowej zwany dalej melasą i ciepłą wodę dobrej jakości (ok 35 °C) po tygodniowej fermentacji mamy 20 litrów gotowego produktu EM A (Aktywne).

Zestaw dla osób chcących samodzielnie stworzyć preparat z aktywnymi mikroorganizmami, który ma szerokie zastosowanie w domu, ogrodzie, w uprawie czy dodatek paszy dla zwierząt hodowlanych czy też domowych, również dla zdrowia człowieka.

Szczegóły powstawania EM A „aktywnych przyjaciół”:

- 1l. EM 1

- 1l. melasa

- plastykowy zbiornik 20 litrowy lub szklany butel do wina.

- 18 litrów wody w temperaturze 35-37 °C

Do pojemnika wlewamy trochę ciepłej wody, następnie dodajemy melasę, którą wcześniej można delikatnie rozgrzać bo jest gęsta i mieszamy do momentu gdy dobrze się rozpuści, następnie wlewamy EM 1, które wcześniej trzeba potrząsnąć, dolewamy ciepłą wodą dobrej jakości (ok 35 °C) mieszamy.

Opcja 1 – zakręcamy lekko nakrętkę w butelce, należy pamiętać aby codziennie wypuścić nagromadzone gazy.

Opcja 2 – w korku instalujemy rurkę fermentacyjną jak do produkcji domowego wina.

Butelka – pojemnik odkładamy w ciemne i ciepłe miejsce im cieplej tym lepiej.

Po około dwóch dniach zaczyna się proces fermentacji a po 7 „aktywni przyjaciele” EM A są gotowi do pracy.

Tak powstały roztwór należy zużyć w 14 dni.

Preparat ma ciemno herbaciany odcień, o lekko kwaskowym smaku, i zapachu fermentu.

Melasa : produkt uboczny przy produkcji cukru z trzciny cukrowej, to gęsty syrop o ciemnobrązowym kolorze.

Melasa z trzciny cukrowej zawiera :

- 20 % wody

- sucha substancja - 80 % w tym : 

  • sacharoza 38,4 %
  • inne związki:
  • cukry redukujące 20 %
  • rafinoza 1,6 %
  • popiół węglanowy 7,5 %
  • kwasy bezazotowe 3%
  • aminokwasy 1%
  • związki azotowe 1%

Składniki mineralne :

- tlenek potasu 4,69 - 5,5 %

- tlenek sodu 0,75 - 0,8 %

- tlenek wapnia 0,22 - 0,25 %

- tlenek magnezu 0,03 - 0,04 %

- tlenek żelaza (III) 0,03 %

- dwutlenek węgla 2,33 - 2,6 %

- tlenek fosforu (V) 0,05 - 0,06 %

009
5 Przedmioty

Specyficzne odniesienia

chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.